olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Gołąbki na ostro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Gołąbki uwielbiam w każdej postaci i z każdym dodatkiem, ostatnio przekonałam się nawet do ich ostrego wydania.

Gołąbki na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki na ostro

 

  • 1 główka kapusty
  • 2 szklanka ryżu
  • 1,5 kg mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 3 cebule
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki na ostro
Ryż gotuję, a następnie łączę go z mięsem mielonym. Z kapusty zdejmuję wierzchnie liście, po czym wycinam głąb i gotuję ją w odpowiednio dużym garnku do momentu kiedy liście będą swobodnie schodzić. Mięso przyprawiam solą, pieprzem czarnym oraz białym, Vegetą i dokładnie mieszam. Cebulę obieram, kroję i podsmażam na rozgrzanym na patelni oleju. Podsmażoną cebulę dodaję do mięsa. Całość dokładnie mieszam, a następnie formuję podłużne wałeczki, które układam na liściach kapusty i zawijam. Gołąbki układam na blaszce, podlewam bulionem i piekę przez około 70 minut w 180C.
Gołąbki na ostro
Ryż gotuję, a następnie łączę go z mięsem mielonym.
Gołąbki na ostro
Mięso przyprawiam solą, pieprzem czarnym oraz białym, Vegetą i dokładnie mieszam.
Gołąbki na ostro
Cebulę obieram, kroję i podsmażam na rozgrzanym na patelni oleju.
Gołąbki na ostro
Podsmażoną cebulę dodaję do mięsa. Całość dokładnie mieszam, a następnie formuję podłużne wałeczki, które układam na liściach kapusty i zawijam.