VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 696]

Gołąbki z serkiem topionym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kto z nas nie lubi gołąbków? Ja uwielbiam. Tym razem przygotowałam je z dodatkiem serka topionego. Po przekrojeniu mięsa wypływa z niego serowa lawa. Pyszne!

Gołąbki z serkiem topionym

Składniki:

Gołąbki z serkiem topionym

 

  • 10 liści z białej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • Sól
  • Pieprz
  • 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 500 ml wody
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gołąbki z serkiem topionym
Liście kapusty zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Następnie odsączamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Formujemy okrągłe gołąbki. W każdym robimy wgłębienie i wkładamy do środka kawałki topionego serka. Zlepiamy tak aby nic nie wypłynęło.

Każdego gołąbka zawijamy w liść kapusty. Gotowe obsmażamy na rozgrzanej patelni na rumiano. Przekładamy je do garnka (dno wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty).

Na patelnię po smażeniu wlewamy wodę, dodajemy mąkę i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy. Sos przelewamy do mięsa. Opcjonalnie możemy doprawić pieprzem.

Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut.

Tagi:

gołąbki