Sposób przygotowania:
Gołąbki z sosem 2
Kapustę umyć. Zdjąć wierzchnie liście. Wykroić głąb z kapusty. Do garnka wlać wodę i zagotować. Włożyć główkę kapusty. Podgotować aż liście będą miękkie i zaczną odchodzić. Zdejmować listki.Cebule i czosnek obrać i opłukać. Pokroić w kosteczkę. Zeszklić na oleju. Dodać do mięsa mielonego. Przyprawić solą, pieprzem. Wsypać mąkę i bułkę tartą. Wbić jajko i wymieszać masę mięsną. Przygotować liść z kapusty, ułożyć porcje mięsa i zwinąć. Pozostałe liście wyłożyć na blaszce. Ułożyć gołąbki i podlać lekko rosołem. Przykryć kolejnymi listkami gołąbki aby nie przypaliły się. Piec w piekarniku ok godziny. Gdy zaczną się rumienić gołąbki odwrócić. Odlać wywar. Sos: Marchewkę umyć i obrać. Potarkować na tarce. Wodę zagotować z kostką rosołową. Wsypać marchewkę i podgotować. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Rozrobić koncentrat pomidorowy z płynem i przelać do sosu. Zagęścić mąką. Dodać śmietanę i wymieszać. Gołąbki polać sosem i posypać natką pietruszki i koperkiem.