Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszą
Marchewkę umyć, obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąb, odciąć potrzebną ilość, poszatkować. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Kaszę jęczmienną ugotować na kaszę rozklejoną gęstą. Ugotowane kasze odcedzić z wody. Do posiekanej kapusty dodać: marchewkę, mięso, kaszę gryczaną, jęczmienną i manną, przyprawy, bułkę tartą i wbić jajko. Z podanych składników wyrobić masę. Z powstałej masy uformować gołąbki. Następnie każdy jeden gołąbek podsmażyć na patelni z obu stron. Podsmażone gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym, polać pozostałym tłuszczem ze smażenia. Śmietanę i koncentrat pomidorowy wymieszać w szklance wody. Powstałą zawiesiną polać gołąbki. Gołąbki zapiekać 60 minut.