Sposób przygotowania:
Gołąbki z ryżem i mięsem wg Megg
Kapustę gotować we wrzącej wodzie, ściągając co chwilę wierzchnie liście. Ryż ugotować, a następnie odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać i drobno posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebule i marchewkę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, a następnie pozostawić do wystudzenia. Do wystudzonego ryżu dodać mięso oraz wystudzoną marchewkę z cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i dokładnie wymieszać. Farsz nakładać do przygotowanych liści z kapusty i formować gołąbki. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi z kapusty i układać gołąbki. Bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym i zalać gołąbki. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i olej. Całość przykryć resztą liści i przykrywką. Piec w piekarniku w 180 st przez 70 min. Gorące gołąbki podawać z sosem pomidorowym.