malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Grillowane udka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podstawą smacznego i soczystego mięsa na grilla jest dobra marynata, dzięki tej udka są miękkie i aromatyczne.

Grillowane udka

Składniki:

Grillowane udka

 

  • 1 kg udek z kurczaka,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka octu winnego,
  • łyżka musztardy,
  • łyżka oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • łyżka tymianku otartego,
  • 1 cebula.

Sposób przygotowania:

Grillowane udka
Mieszamy wszystkie składniki marynaty z przeciśniętym czosnkiem oraz posiekaną cebulą, smarujemy nimi udka, przekładamy do miski, którą zakrywamy folią i marynujemy 6 godzin w lodówce. Następnie po wyjęciu zdejmujemy z nich cebulę, i kładziemy na grilla, pieczemy z każdej strony na złoto. Podajemy z sałatkami.