Sposób przygotowania:
Grillowane udka z kaszą jaglaną
Z udek usuwamy kości, uważając aby za bardzo nie naciąć skóry. Można oczywiście kupić udka już wyluzowane, ale skóra w nich z reguły jest w strzępach, dlatego ich nie polecam. Udka skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy przyprawą do drobiu. Do ugotowanej kaszy dodajemy obraną i startą na grubych oczkach marchewkę oraz opłukaną i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy olej z suszonych pomidorów, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszą nadziewamy udka. Skórę zszywamy lub spinamy wykałaczkami. Udka zawijamy niezbyt szczelnie w folię aluminiową, aby wykałaczki jej nie przebiły i grillujemy na mocno rozgrzanym grillu około 35-40 minut. Podajemy np. z surówką.
zewa
Netka
Henia
Bernadetta
Heniu, przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale trochę mnie tutaj nie było. Oczywiście udka można również upiec w piekarniku, ale z grilla mają ten niepowtarzalny smak :)
Henia
Wiem, uwielbiam wszystko co z grilla, ale przepis jest taki fajny,że pomyślałam o piekarniku. Pozdrawiam