SUPERPRZEPIS

Grillowane udka z kaszą jaglaną

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Grillowane udka z kaszą jaglaną Więcej zdjęć (5)

Przepyszne i w dodatku zdrowe grillowane udka z kurczaka z kaszą.

Składniki:

Grillowane udka z kaszą jaglaną

 

  • 2 udka z kurczaka
  • 5 czubatych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 średnia marchewka
  • Garść natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka pikantnej przyprawy do drobiu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • Sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Grillowane udka z kaszą jaglaną
Z udek usuwamy kości, uważając aby za bardzo nie naciąć skóry. Można oczywiście kupić udka już wyluzowane, ale skóra w nich z reguły jest w strzępach, dlatego ich nie polecam. Udka skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy przyprawą do drobiu. Do ugotowanej kaszy dodajemy obraną i startą na grubych oczkach marchewkę oraz opłukaną i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy olej z suszonych pomidorów, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszą nadziewamy udka. Skórę zszywamy lub spinamy wykałaczkami. Udka zawijamy niezbyt szczelnie w folię aluminiową, aby wykałaczki jej nie przebiły i grillujemy na mocno rozgrzanym grillu około 35-40 minut. Podajemy np. z surówką.
Grillowane udka z kaszą jaglaną
Z udek usuwamy kości, uważając aby za bardzo nie naciąć skóry
Grillowane udka z kaszą jaglaną
Udka skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy przyprawą do drobiu.
Grillowane udka z kaszą jaglaną
Do ugotowanej kaszy dodajemy obraną i startą na grubych oczkach marchewkę oraz opłukaną i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy olej z suszonych pomidorów, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszą nadziewamy udka.
Grillowane udka z kaszą jaglaną
Skórę zszywamy lub spinamy wykałaczkami.