Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Grillowane udka z kurczaka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne grillowane udka z kurczaka w marynacie dla amatorów ostrej kuchni.

Grillowane udka z kurczaka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grillowane udka z kurczaka

 

  • 12 udek z kurczaka
  • 100 ml oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki chili
  • 2 cm imbiru
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka majeranku

 

Sposób przygotowania:

Grillowane udka z kurczaka
Z udek wycinamy kości, dokładnie myjemy mięso, osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy do oleju wraz z rozgniecioną w moździerzu gorczycą i pozostałymi przyprawami. Dokładnie mieszamy. Marynatą smarujemy dokładnie mięso. Wkładamy do lodówki na 24 godziny, w tym czasie kilka razy je mieszamy, aby się dokładnie zamarynowało. Pieczemy na grillu z obu stron aż do uzyskania pożądanego koloru (mięso nie może być krwiste). Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Grillowane udka z kurczaka
Z udek wycinamy kości, dokładnie myjemy mięso, osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy do oleju wraz z rozgniecioną w moździerzu gorczycą i pozostałymi przyprawami. Dokładnie mieszamy. Marynatą smarujemy dokładnie mięso.
Grillowane udka z kurczaka
Wkładamy do lodówki na 24 godziny, w tym czasie kilka razy je mieszamy, aby się dokładnie zamarynowało. Pieczemy na grillu z obu stron aż do uzyskania pożądanego koloru (mięso nie może być krwiste).