evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Grillowany dorsz na cukiniowym spaghetti

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dorsz podany na spaghetti z cukini smakował wyśmienicie. Polecam to danie każdemu kto lubi ryby i warzywa :)

Grillowany dorsz na cukiniowym spaghetti Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grillowany dorsz na cukiniowym spaghetti

 

  • Polędwica dorszowa bez skóry (świeża ok.430g)
  • 2 cienkie cukinie
  • 3 łyżki oleju rzepakowago + do posmarowania grilla
  • sok z połowy pomarańczy
  • Przyprawy wg uznania:
  • sól morska (młynek) pieprz czarny (młynek),płatki suszone chili,sos worcestershire,natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Grillowany dorsz na cukiniowym spaghetti
Polędwice ryby myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dzielimy na porcje (ja miałam 4) Każdą porcję oprószamy solą,pieprzem,natką pietruszki i kropimy sosem worcestershire oraz sokiem z cytryny.Wkładamy do lodówki na min.1 godzinę. Cukinie porządnie myjemy i osuszamy. Za pomocą specjalnego nożyka kroimy ją w długie paseczki (spaghetti). Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywne spaghetti,oprószamy delikatnie solą i płatkami chili. Smażymy wszystko 3 minuty mieszając/odstawiamy. Cukinia ma być chrupka. Następnie grill smarujemy olejem i grillujemy porcje ryb. Na talerze wykładamy cukiniowe spaghetti, na nie kładziemy rybę i podajemy z ulubionymi dodatkami... Smacznego :-)
Grillowany dorsz na cukiniowym spaghetti
Etap 1 Cukinie porządnie myjemy i osuszamy. Za pomocą specjalnego nożyka kroimy ją w długie paseczki (spaghetti).
Grillowany dorsz na cukiniowym spaghetti
Etap 2 Każdą porcję oprószamy solą,pieprzem,natką pietruszki i kropimy sosem worcestershire oraz sokiem z cytryny.Wkładamy do lodówki na min.1 godzinę.