2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Grzyby duszone w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Grzyby leśne duszone w śmietanie to wspaniały i aromatyczny sosik,ja podałam go jako dodatek do placków ziemniaczanych-niebo w gębie...:)

Grzyby duszone w śmietanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzyby duszone w śmietanie

 

 

Sposób przygotowania:

Grzyby duszone w śmietanie
Grzyby obieramy z igliwia i mchu,zdejmujemy skórkę z kapeluszy,płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy na durszlaku.większe kroimy a mniejsze zostawiamy w całości,cebulę obieramy siekamy w kosteczkę szklimy na rozgrzanym maśle dodajemy grzyby-nie wlewamy wody!dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut,po tym czasie,doprawiamy do smaku sola i pieprzem,wlewamy większą połowę śmietany i gotujemy 10 minut.Do reszty śmietany dodajemy mąkę ,wlewamy do grzybów.Zagotowujemy mieszając. Podajemy jako dodatek do ziemniaków,placków ziemniaczanych czy pieczywa.
Grzyby duszone w śmietanie
grzyby oczyszczamy płuczemy osączamy z wody
Grzyby duszone w śmietanie
w garnku rozpuszczamy masło dodajemy cebulę
Grzyby duszone w śmietanie
do podduszonej cebuli dodajemy grzyby całość dusimy
Grzyby duszone w śmietanie
następnie zagotowujemy ze śmietaną doprawiamy do smaku