Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Grzyby duszone w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Grzyby bardzo starannie umyć, odrzucając nadpsute, robaczywe, czy niepewne sztuki,

Grzyby duszone w śmietanie

Składniki:

Grzyby duszone w śmietanie

 

  • 1 kg grzybów (borowiki, maślaki, podgrzybki itp.)
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżka tłuszczu
  • 3/4 szkl śmietany
  • 1 pełna łyżka mąki sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby duszone w śmietanie
Grzyby bardzo starannie umyć, odrzucając nadpsute, robaczywe, czy niepewne sztuki, pokrajać w paski, włożyć do garnka wraz z pokrajaną na ćwiartki cebulą i tłuszczem. Dusić nie podlewając wody aż do odparowania większości soku. wówczas posolić, dodać pieprz, wlać połowę śmietany i dusić jeszcze około 1/2 godziny. Następnie dodać pozostałą śmietanę z mąką, zagotować mieszając. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

 


Tagi:

grzyby