justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Gulasz w paprykowym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gulasz w sosie paprykowym z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Idealnie smakuje podany z kaszą gryczaną lub jęczmienną.

Gulasz w paprykowym sosie

Składniki:

Gulasz w paprykowym sosie

 

  • Szybka wieprzowa 1 kg
  • Cebula 2 sztuki
  • Papryka słodka 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Bulion warzywny około 1 l
  • Papryka ostra ½ łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Listek laurowy
  • Jałowiec 1 kulka

Sposób przygotowania:

Gulasz w paprykowym sosie
Umyte i osuszone mięso kroimy w większą kostkę.  Kawałki nie powinny być zbyt małe. Mięso posypujemy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w cienkie piórka, przekładamy na patelnię, dodajemy szczyptę cukru i podsmażamy. Przekładamy do mięsa.

Na patelnię wsypujemy obie papryki i chwilę je podsmażamy. Dodajemy nieco bulionu i całość z patelni przelewamy do mięsa. Dolewamy bulionu, tyle, aby przykryło mięso w garnku.

Dodajemy do garnka listek, jałowiec i ziarenka pieprzu. Wszystko dusimy do miękkości. Trzeba co jakiś czas mieszać, aby mięso się nie przypaliło.

Gotowe doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem i zabielamy śmietaną.