zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2399]

Placki z gulaszem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Polecamy dziś także chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem mięsno-paprykowym.

Placki z gulaszem

Składniki:

Placki z gulaszem

 

  • GULASZ:
  • 500 g wieprzowej łopatki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka maggi
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szczypty pieprzu cayenne
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

 

Sposób przygotowania:

Placki z gulaszem

Przygotowanie gulaszu: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Paprykę i cebulę oczyścić i pokroić w sporą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wsypać paprykę w proszku i chwilę ją podsmażać. Gdy zmieni kolor wrzucić mięso i podsmażać od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso się ładnie zrumieni dodać paprykę i cebulę i dalej smażyć. Po około 3 minutach dodać wszystkie przyprawy, i dusić na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Wodę rozmieszać z mąką ziemniaczaną i zagęścić nią sos. Zagotować i tak przygotowany gulasz podawać z plackami, które podczas duszenia się mięsa zostaną usmażone.Przygotowanie placków: Obrane i umyte ziemniaki oraz cukinię zetrzeć na tarce do ziemniaków razem z obraną i umytą cebulą. Dodać jajka, kaszę mannę i mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać masę ziemniaczaną i smażyć na oleju placki według uznania małe lub duże na złoty kolor z obu stron. Podawać z przygotowanym gulaszem.