lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Gulasz wieprzowo - paprykowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo lubię dania z papryka dlatego postanowiłam dodawać ja do gulaszu. Papryka świetnie komponuje się z mięsem.

Gulasz wieprzowo - paprykowy

Składniki:

Gulasz wieprzowo - paprykowy

 

  • 1 kg lopatki wieprzowej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • pieprz
  • papryka slodka
  • papryka ostra
  • przyprawa do miesa
  • jarzynka
  • szklanka wody + 2 lyzki maki
  • olej do smazenia

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowo - paprykowy
Łopatkę myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy i smażymy. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Dodajemy ja do łopatki. Paprykę myjemy i kroimy w paski również dodajemy ja do łopatki. Gdy wszystko się podsmaży wlewamy 2 szklanki wody i dusimy wszystko aż będzie miękkie. Jeśli woda wyparuje należy niej dolać. Make rozklepujemy w szklance wody i pomału wlewamy do sosu szybko mieszając aby nie powstały grudki. Gdy sos się zagotuje danie będzie gotowe.