bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Placek ziemniaczany i paprykowy gulasz

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klasyczny placek ziemniaczany z pysznym węgierskim mocno paprykowym gulaszem.

Placek ziemniaczany i paprykowy gulasz Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placek ziemniaczany i paprykowy gulasz

 

  • Gulasz:

 

 

Sposób przygotowania:

Placek ziemniaczany i paprykowy gulasz
Łopatkę, czosnek, paprykę i cebulę pokroić w kostke. Olej rozgrzać w garnku, dać łopatkę, obsmażyć, wsypać paprykę, sol, pieprz, cebulę i czosnek, Smażyć razem chwilę. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Jeśli mieso puści sok, podalć winem i dusic chwile w tym własnym sosie, Gdy jest go mało to podlać bulionem lub wodą i dalej dusić ok 1h pod przykryciem. Co jakiś czas podlewać. Na koniec dodać pokrojoną paprykę i pastę wg własnego smaku, dusić 10 minut. Jeśli sos jest za rzadki można zagęścić mąką (ja zagęszczam kartoflaną na sposób chiński).Ścieramy na tarce ziemniaki, troche je odsączamy. Ścieramy cebulę dajemy do ziemniaków, do tego wyciskamy czosnek. Wbijamy jajko, mieszamy całość, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz. Mieszamy. Rozgrzewamy olej smażymy porcjami na placki. Na placek wyłożyć porcję gulaszu, posypać natką i podać np z domowymi ogórkami kiszonymi. Opcjonalnie można podać śmietanę.
Placek ziemniaczany i paprykowy gulasz
paprykowy gulasz z węgierską pastą i placek
Placek ziemniaczany i paprykowy gulasz
Placek po węgiersku czyli z gulaszem i papryką