bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Gulasz węgierski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Najbardziej lubię gulasz z mięsa wołowego, jest smaczny. Moja rodzina uwielbia wołowinę pod każdą postacią.

Gulasz węgierski Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz węgierski

 

  • 1 kilogram mięsa wołowego

 

  • 1 cebula

 

 

  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej

 

 

 

  • 1 łyżeczka kminku

 

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

 

  • 2 listki laurowe

 

 

  • 1 łyżka smalcu

 

 

 

  • olej

Sposób przygotowania:

Gulasz węgierski
Mięso pokroić w kostkę 2x2 cm., cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Mięso ,cebulę i czosnek przełożyć do miski ,dodać sól gruboziarnistą, ostrą paprykę, kminek i odrobinę oleju, dokładnie wszystko wymieszać, przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Na patelni rozgrzać olej ,dodać zamarynowane mięso i usmażyć ,mięso powinno mieć rumiany kolor. Dodać listek laurowy i ziele angielskie i koncentrat pomidorowy, wlać wodę, tyle żeby zakryła mięso.

Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Gulasz zagęścić mąką rozrobioną w wodzie. Zdjąć z ognia. Na patelni roztopić smalec i dodać słodką paprykę, lekko przesmażyć i dodać do gulaszu.

W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.  
Gulasz węgierski
mięso przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki
Gulasz węgierski
mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
Gulasz węgierski
sos doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąką.