Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 442]

Boeuf Strogonow z kluseczkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 28

Gulasz wołowy z pieczarkami i domowej roboty kluseczkami to proste i syczące danie jednogarnkowe :-)

Boeuf Strogonow z kluseczkami

Składniki:

Boeuf Strogonow z kluseczkami

 

kluseczki

Sposób przygotowania:

Boeuf Strogonow z kluseczkami
Umyte i oczyszczone mięso pokrój w paski po czym włóż do miski, oprósz mąką i wymieszaj. Tak przygotowane mięso od razu obsmaż na rozgrzanym oleju a następnie przełóż do rondla, podlej rosołem i duś wraz z przyprawami.

Na tej samej patelni podsmaż piórka z cebuli a kiedy się zeszkli dodaj pieczarki pokrojone w ćwiartki, po pięciu minutach całość dodaj do duszącej się wołowiny. Kiedy mięso zmięknie dopraw je solą pieprzem i zalej śmietanką.

W między czasie przygotuj kluseczki, z mąki, jajka i odrobiny wody zagnieć gładkie i dosyć twarde ciasto. Po 10 minutach intensywnego wyrabiania z ciasta uformuj wałek grubości palca po czym przy pomocy ostrego noża zacznij wycinać z niego cieniutkie plasterki.

Tak powstały makaron rzucaj na gorącą wodę i gotuj aż do miękkości. 

Tagi:

mięso gulasz