luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Placek węgierski według Luny19

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Placek ziemniaczany z gulaszem węgierskim - z mięsa mielonego, cebuli, pieczarek i papryki. Pyszny pomysł na obiad.

Placek węgierski według Luny19

Składniki:

Placek węgierski według Luny19

 

 

  • na sos
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 100 g pieczarek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 papryka
  • przyprawa węgierska
  • pieprz
  • sól
  • papryka czerwona ok 1 łyżeczka
  • pół szkl wody

Sposób przygotowania:

Placek węgierski według Luny19
Ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce , razem z cebulą i czosnkiem, dodać mąkę i przyprawić do smaku. Smażyć duże placki wielkości naleśnika.Sos: Na patelni podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać mięso, chwilę podsmażyć i podlać wodą, dodać koncentrat i pokrojoną paprykę. Dusić pod przykryciem, po 10 minutach odkryć i odparować.Placki podawać złożone na pół z dużą ilością sosu.