zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Indonezyjska potrawa mięsna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Indonezyjska potrawa mięsna

Indonezyjska potrawa mięsna

Składniki:

Indonezyjska potrawa mięsna

 

  • 4 plastry wołowiny
  • po 2 strąki czerwonej i zielonej papryki
  • 4-5 cebul
  • 4 pomidory
  • 45 ml oleju
  • 60 ml sosu sojowego
  • 250 ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Indonezyjska potrawa mięsna
Plastry wołowiny pokroić w paski. Strąki papryki pokroić na pół, usunąć łodyżki, nasiona i białe wewnętrzne błony, strąki umyć, pokroić w paski. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Pomidory włożyć na chwilę do wrzątki ( nie gotować), zahartować zimną wodą, obrać ze skórki, wykroić nasady łodyżek i pokroić w kawałki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim porcjami paski mięsa. Włożyć mięso do garnka, dodać paprykę, cebulę, pomidory, sos sojowy i ubitą na sztywno śmietankę, przyprawić solą, pieprzem i curry. Dusić na wolnym ogniu około 20 minut, od czasu do czasu mieszając ; podawać z ryżem i sałatą.

Tagi:

sosy wołowina