SUPERPRZEPIS

Jaglane drożdżówki z truskawkami i kruszonką

  • 5
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 38
Jaglane drożdżówki z truskawkami i kruszonką Więcej zdjęć (2)

Dawno nie piekłam ciasta drożdżowego, postarałam się to nadrobić i zrobiłam nacinane bułeczki jaglane z dodatkiem twarogu i truskawek, posypałam obficie kruszonką, wyszły wspaniałe w smaku, takie jak lubię słodkie i puchate. Pyszne!

Składniki:

Jaglane drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Ciasto

Nadzienie:

  • 20 dag chudego twarożku
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek
  • 1 łyżka cukru

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Jaglane drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Ciasto

Jaglane drożdżówki z truskawkami i kruszonką
kasza prazę na sucho potem ją gotuję do miękkości

Suchą kaszę jaglaną wsypuję do suchego garnka i prażę na ogniu mieszając około 2-3 minuty aż zacznie wydzielać intensywny aromat- w ten sposób pozbywamy się charakterystycznej dla niej goryczki.

Zalewam wodą –dwa raz więcej niż kaszy, gotuję do miękkości pod przykryciem około 15-20 minut, do ugotowanej wlewam ½ szklanki ciepłego mleka i miksuję blenderem na papkę.

ETAP 2:

Jaglane drożdżówki z truskawkami i kruszonką
wyrabiam z podanych składników ciasto drożdżowe

Mąkę pszenną wsypuję do miski, mieszam z cukrem, suchymi drożdżami, cukrem waniliowym, żółtkami, dodaję zmiksowaną kaszą wlewam resztę ciepłego mleka, zagniatam ciasto.

W trakcie zagniatania wlewam rozpuszczone płynne masło, ponownie zagniatam-będzie się kleić do rąk, ale takie ma być, przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę.

Nadzienie

Jaglane drożdżówki z truskawkami i kruszonką
serek wyrabiam z cukrem i śmietanką dodaję truskawki

Przygotowuję nadzienie:
Do serka wsypuję cukier i wlewam śmietankę, dodaję pokrojone truskawki, mieszam.

ETAP 4:

Jaglane drożdżówki z truskawkami i kruszonką
bułeczki układam na blasze obok siebie

Wyrośnięte ciasto, wykładam na oprószoną mąką stolnicę, wałkuję na niezbyt cienko, wycinam prostokąty, jeden koniec z dłuższego boku nacinam na cienkie paski a na drugim końcu kładę po łyżeczce nadzienia, zlepiam zawijam w rulon tak aby paseczki naciętego ciasta znalazły się na górze.

ETAP 5:

Jaglane drożdżówki z truskawkami i kruszonką
posypuję obficie kruszonką i piekę

Gotowe drożdżówki układam na blasze, smaruję roztrzepanym białkiem, odstawiam do wyrośnięcia.

Robię kruszonkę z podanych składników-posypuję bułeczki, piekę około 25-30 minut w temp 170*c.

Słodkich wypieków!