Sposób przygotowania:
Drożdżówki z truskawkami i kruszonkąCiasto
Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do ruszenia drożdży. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, jajko, rozczyn oraz mleko. Wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając miękkie masło. Wyrobione ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na około 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i umieścić ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na około 40 minut.
Kruszonka
Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić palcami.
Nadzianie drożdżówek
Gdy bułeczki wyrosną, dnem okrągłej szklanki zrobić w każdej wgłębienie, dociskając szklankę prawie do samej blaszki. W powstałe wgłębienie wsypać troszkę bułki tartej, a następnie umieścić pokrojone truskawki.
Posypanie drożdżówek słodką kruszonką.
Drożdżówki wysmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać kruszonką.
Pieczenie i studzenie
Piec w 190 st.C około 20 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!
pietroocha
akrobatka2
pietroocha napisał(a):
Marika-
akrobatka2
Bardzo dziękuję za tak miłe słowa. Pozdrawiam!
Marika- napisał(a):
Holly
akrobatka2
Holly napisał(a):