Sposób przygotowania:
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Ciepłe mleko, wymieszać z drożdżami, roztopionym, przestudzonym masłem, 1 jajkiem, cukrem waniliowym. Do miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem pudrem, zrobić wgłębienie, wlać płynne składniki, wymieszać i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, pokroić w prostokąty, ułożyć na przygotowanej blaszce, odłożyć do wyrośnięcia. Z mąki cukru i masła zrobić kruszonkę. W wyrośniętych kawałkach ciasta na środku ręką zrobić wgłębienie, ułożyć umyte, osuszone, bez szypułek truskawki i posypać kruszonką. Boki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 20 minut.