Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Drożdżówki z truskawkami są wyśmienite.

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Składniki:

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Ciepłe mleko, wymieszać z drożdżami, roztopionym, przestudzonym masłem, 1 jajkiem, cukrem waniliowym. Do miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem pudrem, zrobić wgłębienie, wlać płynne składniki, wymieszać i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, pokroić w prostokąty, ułożyć na przygotowanej blaszce, odłożyć do wyrośnięcia. Z mąki cukru i masła zrobić kruszonkę. W wyrośniętych kawałkach ciasta na środku ręką zrobić wgłębienie, ułożyć umyte, osuszone, bez szypułek truskawki i posypać kruszonką. Boki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 20 minut.

Tagi:

jajko jajka