Sposób przygotowania:
Drożdżówki z truskawkami i kruszonkąprzygotowanie ciasta
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki dwie godziny wcześniej. Obie mąki przesiewamy. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki i 1/2 szkl. ciepłego mleka. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na około 15 min. Jajko i żółtko roztrzepujemy z resztą cukru. Masło topimy w garnuszku i lekko studzimy. Do miski z mąka dodajemy rozczyn z drożdży, jajka z cukrem i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto.
Formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5- 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, nadajemy kształt prostokąta i składamy w kopertę w celu odgazowania. Prawy bok do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny.
Ciasto dzielimy na 14 równych części. Pomocna tutaj jest waga, u mnie każdy kawałek ważył ok. 70 g.
przygotowanie buleczek do pieczenia:
Formujemy bułeczki, kładziemy w pewnej odległości, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do napuszenia.
formowanie buleczek:
Dnem szklanki w każdej bułeczce robimy wgłębienie.
nadziewanie buleczek
Do środka sypiemy pół łyżeczki zmielonych migdałów i układamy truskawki.
pieczenie
Brzegi bułeczek smarujemy rozmąconym jajkiem, a całość obsypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku 22-25 minut.