gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Jajka w sosie serowo - koperkowym II

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Tak przygotowane jajka w sosie serowo - koperkowym podaję na obiad jako danie główne z ziemniakami i surówką.

Jajka w sosie serowo - koperkowym II

Składniki:

Jajka w sosie serowo - koperkowym II

 

  • 10 jajek
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 plastry żółtego sera
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka mąki
  • liście sałaty

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie serowo - koperkowym II

ETAP 1:

Jajka w sosie serowo - koperkowym II
Do gotującego się bulionu wlewamy mleko.

Jajka gotujemy na twardo i studzimy.
Wodę wlewamy do garnuszka, dodajemy kostkę rosołową i zagotowujemy. Następnie wlewamy mleko.

ETAP 2:

Jajka w sosie serowo - koperkowym II
Do sosu dodajemy drobno posiekany koperek.

Następnie dodajemy plastry żółtego sera. Gotujemy mieszając przez chwilę, po czym wsypujemy drobno posiekany koperek. Mieszamy. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną w małej ilości wody.
Jajka obieramy i każde kroimy na 4 części. Jajka układamy na talerzu wyłożonym sałatą, polewamy sosem.


Tagi:

dania jajka