WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Jajka po szkocku z mięsem z łopatki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Bardzo fajny pomysł na danie obiadowe, jak i przekąskę na zimno. Jajka na twardo w mięsie mielonym, smażone w panierce.

Jajka po szkocku z mięsem z łopatki

Składniki:

Jajka po szkocku z mięsem z łopatki

 

Sposób przygotowania:

Jajka po szkocku z mięsem z łopatki

Jajka

Jajka po szkocku z mięsem z łopatki
Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.

Dziesięć jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, odkładamy do obeschnięcia.

Mięso

Jajka po szkocku z mięsem z łopatki
Mięso mielone bardzo dokładnie wyrabiamy.

Do mięsa mielonego dodajemy tartą bułkę i wbijamy dwa jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Bardzo dokładnie wyrabiamy.

Formowanie

Jajka po szkocku z mięsem z łopatki
Tworzymy kulki z mięsa z jajkiem w środku.

Mięso dzielimy na porcje. Rękoma ugniatamy placek i w środek wkładamy jajko. Zalepiamy bardzo dokładnie.

Smażenie

Jajka po szkocku z mięsem z łopatki
Kulki mięsne najlepiej smażyć w głębokim tłuszczu.

Roztrzepujemy dwa jajka z odrobiną wody i doprawiamy. Każdą kulkę mięsa maczamy w jajku i obtaczamy tartą bułką.

Wrzucamy na dość głęboki, rozgrzany olej i smażymy, aż będą rumiane, obracając z każdej strony.