SUPERPRZEPIS

Jogurtowe z rabarbarem

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Jogurtowe z rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Przepyszne i mięciutkie ciasto na bazie jogurtu naturalnego u mnie tym razem z rabarbarem, ale można go zastąpić innymi owocami.

Składniki:

Jogurtowe z rabarbarem

ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 150 gram jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok cytrynowy

Sposób przygotowania:

Jogurtowe z rabarbarem

ETAP 1:

Jogurtowe z rabarbarem
Rabarbar zasypać cukrem aby puścił sok.

Rabarbar obrać, pokroić i zasypać cukrem oraz szczyptą soli, wymieszać i odstawić na 2 godziny, aby puścił sok i nabrał słodyczy.

ETAP 2:

Jogurtowe z rabarbarem
Ubić w misce gładkie i płynne ciasto.

Białka ubić na sztywno w trakcie ubijania dosypywać cukier i cały czas ubijać, kiedy białka będą białe i szkliste zmniejszyć obroty robota i ubijając dodać żółtka,wlewać olej oraz jogurt. Kiedy masa będzie dobrze połączona wyłączyć robota i delikatnie połączyć przesiana mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

ETAP 3:

Jogurtowe z rabarbarem
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.

Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wysmarować margaryną i wylać do niej ciasto, równo je rozsmarowując,

ETAP 4:

Jogurtowe z rabarbarem
Odlać sok i posypać rabarbarem ciasto.

następnie posypać wierzch ciasta odsączonym z soku rabarbarem.

ETAP 5:

Jogurtowe z rabarbarem
Lukier polać na ciasto cienkimi strumyczkami.

Piec w temp. 180 st około 50 minut po upieczeniu wystudzić i polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i niewielkiej ilości soku z cytryny i wody.


Tagi:

jajko jajka