nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kakaowe muffinki z truskawkami i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szybkie do przygotowania muffiny, intensywnie kakaowe, puszyste babeczki z truskawkami i z płatkami migdałowymi, które smacznie dopełniły smaku.

Kakaowe muffinki z truskawkami i migdałami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kakaowe muffinki z truskawkami i migdałami

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 25 truskawek
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Kakaowe muffinki z truskawkami i migdałami
W jednym naczyniu połączyć ze sobą składniki sypkie - przesianą przez sitko mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i gorzkie kakao, a w osobnym naczyniu wymieszać składniki mokre, płynne - jajka, olej, mleko. Wymieszane płynne produkty przelać do połączonych proszkowanych składników i wszystko razem wymieszać do powstania jednolitej masy. Do surowego jeszcze ciasta dodać umyte, pozbawione szypułek i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Wymieszać dodane truskawki z masą na ciasto. Blachę do pieczenia muffin wyłożyć papierowymi foremkami. Do każdej foremki nalewać trochę surowego jeszcze ciasta z dodatkiem truskawek (napełniać foremki tak do około 2/3 wysokości) a wierzch wypełnionych ciastem foremek posypywać płatkami migdałowymi. Wypełnione surowym jeszcze ciastem foremki obsypane migdałami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec muffiny przez około 25 - 30 minut.
Kakaowe muffinki z truskawkami i migdałami
Składniki sypkie i składniki mokre potrzebne do przygotowania muffin umieszczone i wymieszane w osobnych naczyniach.
Kakaowe muffinki z truskawkami i migdałami
Umyte,pozbawione szypułek i pokrojone truskawki dodane do surowego jeszcze ciasta na muffiny.
Kakaowe muffinki z truskawkami i migdałami
Papierowe foremki do pieczenia muffin wypełnione kakowym ciastem z truskawkami i obsypane po wierzchu płatkami migdałowymi.