aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Kakaowe racuchy z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Trochę poeksperymentowałam w kuchni i przygotowałam kakaowe racuchy z jabłkami. Są bardzo smaczne i mają zupełnie inny smak od tradycyjnych racuchów.

Kakaowe racuchy z jabłkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kakaowe racuchy z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Kakaowe racuchy z jabłkami
Do miski kruszymy drożdże i posypujemy je cukrem, zalewamy letnim mlekiem i lekko mieszamy. Wierzch oprószamy mąką i przykrywamy miskę ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut. Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę i kakao.

Ciasto racuchowe dokładnie miksujemy i zostawiamy jeszcze na kolejne 10 minut.W tym czasie obieramy jabłka, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy je w plastry. Dorzucamy do ciasta i dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej.

Łyżką wkładamy porcje ciasta i smażymy racuchy z obu stron.Lekko przestygnięte posypujemy cukrem pudrem i podajemy z mlekiem do picia. 
Kakaowe racuchy z jabłkami
Do miski kruszymy drożdże i posypujemy je cukrem.
Kakaowe racuchy z jabłkami
Zalewamy letnim mlekiem i lekko mieszamy. Wierzch oprószamy mąką i zastawiamy na 10 minut.
Kakaowe racuchy z jabłkami
Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę i kakao. Miksujemy.
Kakaowe racuchy z jabłkami
Do ciasta dodajemy pokrojone jabłka i lekko mieszamy.
Kakaowe racuchy z jabłkami
Racuchy smażymy z obu stron na gorącym oleju na patelni.