caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Racuchy kakaowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Racuchy o zapachu murzynka

Racuchy kakaowe

Składniki:

Racuchy kakaowe

 

  • 3 szklanki maki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 2 jaja
  • 1/2 kostki drożdży (5 dag)
  • 2-3 łyżki kakao (gorzkiego)
  • olej
  • cukier puder i wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Racuchy kakaowe
Mąkę przesiać do duzej miski, dodac kakao i dokładnie wymieszac. Na makę pokruszyć drożdże, posypać cukrem.
W oddzielnym naczyniu podgrzać mleko (temperatura taka jak mleka dla niemowląt). Wlać mleko do pozostałych składników, bardzo dokładnie wymieszać. Dodać jaja i wymieszać. Odstawic na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po 30 minutach zamieszać ciasto i odstawic jeszcze na 15 minut. Na rozgrzany olej kłaść łyżką ciasto i smażyć racuchy. Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.

Te racuchy można też podawać z bananem, konfiturą z wiśni lub bitą śmietana.

Tagi:

mak