Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kakaowe racuchy z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Racuchy kakaowe z jabłkami i skórką pomarańczową są bardzo smaczne i puszyste. Są to smaki mojego dzieciństwa.

Kakaowe racuchy z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowe racuchy z jabłkami

 

  • 1 jajko
  • 3 białka
  • 15 dag mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki jogurtu
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Kakaowe racuchy z jabłkami
Jabłka obrać, pokroić na kawałeczki. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając cukier waniliowy i żółtko (ubić jak na biszkopt). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Połączyć z masą jajeczną, dodać jogurt i sól, wymieszać na najniższych obrotach. ( gdy ciasto jest za wolne dodać łyżkę mąki). Następnie wsypać jabłka i skórkę pomarańczową, wymieszać. Na rozgrzany olej łyżką nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem pudrem.
Kakaowe racuchy z jabłkami
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę
Kakaowe racuchy z jabłkami
Mąke wymieszać z kakao i połączyć z masą jajeczną
Kakaowe racuchy z jabłkami
Dodać obrane pokrojone jabłka i skórkę pomarańczową
Kakaowe racuchy z jabłkami
Nakładać nieduże porcje ciasta na rozgrzany olej