Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kalafior zapiekany z baleronem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kalafior zapiekany z baleronem to wspaniały dodatek do ziemniaków

Kalafior zapiekany z baleronem i serem

Składniki:

Kalafior zapiekany z baleronem i serem

 

  • 2 kalafiory,
  • 30 dag baleronu,
  • 0,5 szklanki śmietany,
  • 0,5 szklanki majonezu,
  • 10 dag żółtego startego sera,
  • 1 łyżeczka papryki mielonej,
  • sól,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • cukier,
  • tłuszcz do formy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kalafior zapiekany z baleronem i serem
Kalafior umyć, podzielić na małe różyczki i gotować przez kilka minut w osolonej wodzie z dodatkiem mleka i cukru, odcedzić. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem, wyłożyć róże kalafiora. Baleron pokrojony w drobną kostkę, wymieszać ze śmietaną, majonezem i tartym serem. Przygotowanym sosem zalać kalafior, oprószyć mieloną papryką, włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 200 stopni około 15 minut.

Tagi:

sery ser kalafior