jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kalarepka do ziemniaków

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Tak przygotowaną kalarepkę podajemy na ciepło jako dodatek do ziemniaków- najlepiej młodych! W takie postaci jest ona zjadana u mnie w domu najczęściej. POLECAM!!!

Kalarepka do ziemniaków

Składniki:

Kalarepka do ziemniaków

SKŁADNIKI:

  • 4 kalarepki,
  • Około 2 łyżki bułki tartej,
  • Około 5 dag masła,
  • Mały pęczek koperku,
  • Sól do gotowania,
  • Woda do gotowania

Sposób przygotowania:

Kalarepka do ziemniaków

ETAP 1

Kalarepka do ziemniaków
Kalarepkę obieramy.

Kalarepkę obieramy.

ETAP 2

Kalarepka do ziemniaków
Obraną kroimy w plasterki, a następnie w słupki (jak na frytki).

Obraną kroimy w plasterki, a następnie w słupki (jak na frytki).

ETAP 3

Kalarepka do ziemniaków
Pokrojoną kalarepkę gotujemy do miękkości

Tak przygotowaną wrzucamy na gotująca wodę i gotujemy do miękkości.

ETAP 4

Kalarepka do ziemniaków
Do rozpuszczonego masła dodajemy bułkę tartą

Między czasie w garnku lub na dużej patelni rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy całość.
Koperek siekamy.

ETAP 5

Kalarepka do ziemniaków
Odsączoną dodajemy do przygotowanej bułki tartej

Miękką kalarepkę odcedzamy z wody. Odsączoną dodajemy do przygotowanej bułki tartej. Na koniec dodajemy koperek. Całość dokładnie mieszamy, by bułka tarta dokładnie obtoczyła kalarepkę.