Sposób przygotowania:
Tarta z kalarepką i brokułem
CIASTO: Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe schładzamy w lodówce około 30 minut, po czym wykładamy nim formę na tarte. Widelcem przebijamy ciasto w kilku miejscach. Można wykonać ozdobny brzeg. Tak przygotowane pieczemy około 25 minut w 180˚C. Na upieczone ciasto nakładamy naprzemiennie składniki nadzienia. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika by ser się rozpuścił, łącząc poszczególne składniki. Całość posypujemy siekanym koperkiem i podajemy. NADZIENIE: Kalarepkę obieramy i kroimy w plastry. Tak przygotowaną gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Między czasie brokuł dzielimy na różyczki. Gotową kalarepkę wyciągamy z wody, a na jej miejsce wrzucamy brokuł. Gotujemy do miękkości. Gotowy wyjmujemy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dno upieczone blatu wykładamy jego część. Następnie układamy przygotowane warzywa. Pomiędzy warzywa także staramy się umieścić ser by w trakcie podgrzewania zlepił je. Przed wyłożeniem wierzchniej warstwy sera całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Tarte ponownie zapiekamy około 5 minut, by ser się rozpuścił.