jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta z kalarepką i brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ponieważ bardzo lubię kalarepkę staram się ją często wykorzystywać w sezonie. Najczęściej podaje ją do ziemniaków lub przygotowuje zupę z jej udziałem.

Tarta z kalarepką i brokułem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z kalarepką i brokułem

 

  • Forma o średnicy 26 cm
  • Składniki na ciasto:
  • 25 dag mąki,
  • 12 dag margaryny,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka wody,
  • Świeżo mielona sól ziołowa (około 0,5 łyżeczki)
  • Nadzienie:
  • 1 mały brokuł,
  • 2-3 młode kalarepki,
  • Około 120 g sera żółtego,
  • Mały pęczek koperku do posypania,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz ,
  • Sól do gotowania warzyw

 

Sposób przygotowania:

Tarta z kalarepką i brokułem
CIASTO: Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe schładzamy w lodówce około 30 minut, po czym wykładamy nim formę na tarte. Widelcem przebijamy ciasto w kilku miejscach. Można wykonać ozdobny brzeg. Tak przygotowane pieczemy około 25 minut w 180˚C. Na upieczone ciasto nakładamy naprzemiennie składniki nadzienia. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika by ser się rozpuścił, łącząc poszczególne składniki. Całość posypujemy siekanym koperkiem i podajemy. NADZIENIE: Kalarepkę obieramy i kroimy w plastry. Tak przygotowaną gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Między czasie brokuł dzielimy na różyczki. Gotową kalarepkę wyciągamy z wody, a na jej miejsce wrzucamy brokuł. Gotujemy do miękkości. Gotowy wyjmujemy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dno upieczone blatu wykładamy jego część. Następnie układamy przygotowane warzywa. Pomiędzy warzywa także staramy się umieścić ser by w trakcie podgrzewania zlepił je. Przed wyłożeniem wierzchniej warstwy sera całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Tarte ponownie zapiekamy około 5 minut, by ser się rozpuścił.
Tarta z kalarepką i brokułem
Składniki ciasta zagniatamy. Wykładamy na forme i pieczemy
Tarta z kalarepką i brokułem
Brokuł dzielimy na rózeczki i obgotowujemy
Tarta z kalarepką i brokułem
Kalarepkę obieramy, kroimy w plastry i obgotowujemy
Tarta z kalarepką i brokułem
na upieczony spód wykładamy składniki nadzienia. ponownie zapiekamy