SUPERPRZEPIS

Kalarepka duszona z dodatkami

  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Kalarepka duszona z dodatkami Więcej zdjęć (5)

warzywnie i smacznie, kolorowo i nawet całkiem zdrowo chociaż może nie zupełnie dietetycznie

Składniki:

Kalarepka duszona z dodatkami

 

  • 1 bardzo duża kalarepa albo 2 mniejsze
  • 1 duża cebula
  • 1/2 papryczki ostrej
  • 1/2 papryki czerwonej słodkiej, niedużej
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła
  • 6 łyżek mleka
  • 1/2 małej łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka koperku
  • do smaku - sól, odrobina cukru

 

Sposób przygotowania:

Kalarepka duszona z dodatkami
warzywa oczyściłam, co trzeba obrałam a z papryk usunęłam gniazda nasienne. Kalarepę pokroiłam w dużą kostkę, marchewkę w plasterki, cebulę w ćwierć plasterki, papryczkę ostrą drobno posiekałam a paprykę czerwoną słodką pokroiłam w kostkę. Na patelni rozpuściłam masło i podsmażyłam cebulę z ostrą papryczką aż cebula się zeszkliła. Dodałam marchewkę, szczyptę cukru, chwilę smażyłam a następnie wlałam 2-3 łyżki wody i dusiłam aż marchewka nieco zmiękła. Dodałam kalarepkę i paprykę słodką, dusiłam aż warzywa zmiękły, ale pozostały lekko chrupiące. Mleko wymieszałam z mąką, wlałam do warzyw. Dodałam też koperek i doprawiłam całość odrobiną soli do smaku. Dusiłam jeszcze 2 minuty. Podałam z chrupiącymi grzankami z grahamek.
Kalarepka duszona z dodatkami
cebulkę i papryczkę ostrą pokroić i podsmażyć na roztopionym maśle
Kalarepka duszona z dodatkami
dodać krążki marchewki i chwilę poddusić żeby marchew nieco zmiękła
Kalarepka duszona z dodatkami
dodać pokrojoną z dużą kostkę kalarepę i mniejsze kawałki papryki słodkiej
Kalarepka duszona z dodatkami
uduszone ale jędrne warzywa podlać niewielką ilością mleka z mąką ziemniaczaną i dosypać koperek - jeszcze tylko troszkę soli do smaku i danie gotowe

Tagi:

kalarepa