krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Kapusta kiszona po wileńsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre polecam wszystkim

Kapusta kiszona po wileńsku

Składniki:

Kapusta kiszona po wileńsku

 

  • kg kapusty kiszonej,
  • 10 dkg cebuli,
  • 10 dkg słoniny,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona po wileńsku
Kapustę odcisnąć nieco z soku i pokroić. Cebulę drobno posiekać. Słoninę wytopić, dodać cebulę, lekko zrumienić. Na gorący tłuszcz włożyć kapustę, oprószyć ją pieprzem; mieszając szybko z surowym tłuszczem, mocno podgrzać. Przed podaniem na stół skropić odciśniętym uprzednio sokiem. Taka kapusta pasuje do smażonej kaszanki, kotletów schabowych, mielonej wieprzowiny. Podajemy wtedy także ziemniaki z wody.