mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Kapusta na winie z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z kuchni spisko-słowackiej

Kapusta na winie z jabłkiem

Składniki:

Kapusta na winie z jabłkiem

 

  • 500 gram kiszonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 200ml białego wytrawnego wina
  • 10 szt dojrzałych kulek jałowca
  • 200 gram słoniny
  • 1/2 łyżki brandy
  • 200ml bulionu

 

Sposób przygotowania:

Kapusta na winie z jabłkiem
Cebulę obrać , pokroić na drobno i podsmażyć na maśle tak by się zeszkliła.Kapustę pokroić i dodać do cebuli. Dodajemy wino , doprowadzam do wrzenia i zmniejszamy gaz do minimum.Jabłko obieramy kroimy na kawałki dodajemy do kapusty , owoce jałowca rozgnieciemy widelcem i dorzucamy do kapusty.Dodajemy wywaru tak by kapusta była całkowicie zalana.Słoninę kroimy na cienkie plastry układamy na wierzch kapusty i dusimy pod przykryciem 45 minut.Przed podaniem wyciągamy słoninę i dolewamy brandy , mieszamy i podajemy