VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 701]

Karkówka w ajwarze i pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo ostra i aromatyczna pieczona karkówka. Ajwar i krojone pomidory sprawiają, że mięso nabiera śródziemnomorskiego charakteru.

Karkówka w ajwarze i pomidorach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karkówka w ajwarze i pomidorach

 

  • 1 kg karkówki
  • Przyprawa do duszonego mięsa
  • Sól
  • Czarny pieprz w ziarnach
  • 5 cebul
  • 4 marchewki
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do warzyw
  • 195 g ostrego ajwaru
  • 395 g krojonych pomidorów z bazylią
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

Karkówka w ajwarze i pomidorach
Karkówkę dokładnie myjemy i kroimy na 1,5 cm plastry. Układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy przyprawą do duszonych mięs, sola i rozgniecionym w moździerzu czarnym pieprzem.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka, marchewkę w słupki. Warzywa układamy na mięsie. Ajwar mieszamy z krojonymi pomidorami i wodą. Zalewamy całość w naczyniu.

Pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę 20 minut w 190*C.

Pod koniec pieczenia możemy odkryć mięso i delikatnie obrócić na drugą stronę.
Karkówka w ajwarze i pomidorach