Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Karkówka w sosie warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Karkówka w sosie warzywnym to smaczne mięsko, które wspaniale smakuje z ziemniakami i buraczkami ćwikłowymi.

Karkówka w sosie warzywnym

Składniki:

Karkówka w sosie warzywnym

 

  • 50 dag karkówki
  • 1 szkl czerwonego wina
  • 3 łyżeczki czubrycy zielonej
  • 1 litr wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie warzywnym
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry, które następnie lekko rozbić tłuczkiem. Wino wlać do miski, wsypać czubrycę zieloną, wymieszać, a następnie do tak przygotowanej marynaty włożyć plastry karkówki i odstawić do lodówki na noc. Karkówkę wyjąć z wina, osuszyć i podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. W garnku zagotować wodę, włożyć podsmażone mięso, dodać wszystkie warzywa pokrojone w kostkę i gotować do miękkości. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, zdjąć z ognia, wyjąć mięso, a resztę całość zblenderować. Tak przygotowany sos doprawić do smaku czubrycą zieloną, włożyć mięso i zagotować. Podawać z ziemniakami i buraczkami.