Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Karczek wieprzowy w warzywnym sosie.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Karczek podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą na sypko

Karczek wieprzowy w warzywnym sosie.

Składniki:

Karczek wieprzowy w warzywnym sosie.

 

  • 1 kg karczek wieprzowy,
  • 2 szt marchew,
  • 2 szt pietruszka,
  • 1 szt cebula,
  • 1 szt seler mały,
  • 1 łyżka przyprawa ziołowa do karkówki,
  • 3 łyżki olej,
  • 3 ząbki czosnek,
  • 2 łyżki śmietanka,
  • do smaku sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Karczek wieprzowy w warzywnym sosie.
Karczek pokroić na plastry, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą ziołową do karkówki, odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie mięso zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę drobno posiekać.Warzywa i mięso włożyć do rondla, podlać 1 szkl wody i dusić do miękkości. Miękkie mięso przełożyć na półmisek a wytworzony w czasie pieczenia sos wraz z warzywami zmiksować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietankę, wymieszać, polać mięso.

Tagi:

przyprawy