Sposób przygotowania:
Karkówka po prowansalsku
Mięso kroimy na kawałki i lekko rozbijamy tłuczkiem. Następnie solimy je solą warzywną, pieprzymy i dodajemy dwa obrane i pokrojone ząbki czosnku. Zostawiamy do zamarynowania na conajmniej pół godziny w lodówce. Zamarynowaną karkówkę smażymy bez dodatku tłuszczu. Usmażone mięso przerzucamy do garnka, a przypalony czosnek i pozostały na patelni tłuszcz wyrzucamy. Mięso zalewamy woda i dodajemy pięć ziarenek pieprzu, dwa listki laurowe i trzy ziela angielskie oraz dwie szczypty ziół prowansalskich. Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni, po czym dorzucamy do gotującego sie mięsa. Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na cząstki. Dorzucamy do mięsa, mieszamy i gotujemy, aż pomidory się lekko się rozpadną, a mięso będzie miękkie.