Karp doskonały z Przyborowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis udostępniony przez Towarzystwo Promocji Ryb Pan Karp

Karp doskonały z Przyborowa

Składniki:

Karp doskonały z Przyborowa

 

  • 1 Karp (1,2-2,5 kg),
  • 15 dag pieczarek,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1/2 ltr bulionu z kostki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 duże cebule,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki natki pietruszki, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Karp doskonały z Przyborowa
Sprawioną rybę odfiletować, podzielić na 4 porcje, każdą posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na pół godziny następnie obtoczyć w mące i zrumienić z obu stron na oleju. Z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją z rosołem. Przygotować sos: pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na dwóch łyżkach masła, dodać pieczarki pokrojone w kostkę i dusić do miękkości. Do uduszonych pieczarek dodać koncentrat pomidorowy, wlać zasmażkę. Mieszając zagotować, dodać śmietanę i natkę pietruszki. Do tak przygotowanego sosu włożyć usmażoną rybę i dusić pod przykryciem około 5 min. Podawać z ciemnym pieczywem lub ziemniakami i sezonowymi surówkami.

Tagi:

karp