SUPERPRZEPIS

Kasza pęczak z młodą kapustą i białą kiełbasą

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kasza pęczak z młodą kapustą i białą kiełbasą Więcej zdjęć (2)

W tym smacznym i sycącym daniu nie może zabraknąć świeżego koperku, który jest nieodzownym towarzyszem dusznej młodej kapusty.

Składniki:

Kasza pęczak z młodą kapustą i białą kiełbasą

 

  • 1 szklanka kaszy pęczak kujawski
  • 2 białe kiełbasy parzone
  • 1 cebula
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 dużej główki młodej kapusty
  • 1 pomidor malinowy
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Kasza pęczak z młodą kapustą i białą kiełbasą

ETAP 1:

Kasza pęczak z młodą kapustą i białą kiełbasą
Ugotowaną młodą kapustę odsączyć na sitku.

Kapustę poszatkować i wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 10-15 min, uważając, aby jej nie rozgotować.

Ugotowaną odsączyć na sicie i przelać zimną wodą, aby zachowała kolor.

ETAP 2:

Kasza pęczak z młodą kapustą i białą kiełbasą
Do zrumienionej kiełbasy dodać pokrojoną cebulę.

Białą kiełbasę oczyścić z jelita, przekroić wzdłuż na pół, a następnie w paski.

Wrzucić na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju rzepakowego i smażyć, aż będzie rumiana.

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić.

ETAP 3:

Kasza pęczak z młodą kapustą i białą kiełbasą
Do usmażonej kiełbasy dodać wypłukany pęczak.

Surowe ziarna kaszy wypłukać w zimnej wodzie i dodać do kiełbasy.

ETAP 4:

Kasza pęczak z młodą kapustą i białą kiełbasą
Pęczak i kiełbasę zalać w całości wodą.

Wlać wodę, która powinna wszystko przykryć, oprószyć solą i przykryć pokrywką. Dusić około 15 min, aż kasza będzie miękka i odparuje cały płyn.

ETAP 5:

Kasza pęczak z młodą kapustą i białą kiełbasą
Na koniec dodać odsączoną kapustę i pomidora.

Dodać odsączoną na sicie młodą kapustę i pokrojonego pomidora bez skóry.

Wszystko wymieszać doprawiając jeszcze do smaku solą, pieprzem i świeżym koperkiem.

Smacznego :)