Sposób przygotowania:
Kasza pęczak z warzywami
Kaszę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z łyżką masła na sypko, ( na jedną część kaszy bierzemy dwie objętości wody). Przygotowujemy warzywa, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, kabaczki także kroimy w dość dużą kostkę, por kroimy w drobną kostkę. Olej wlewamy na patelnię i wrzucamy marchewkę oraz pietruszkę, przykrywamy pokrywką. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojone kabaczki oraz por i nadal przykrywamy pokrywką, na koniec dodajemy pokrojone parówki. Doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy połowę małego koncentratu pomidorowego i dolewamy wody tak, żeby warzywa były przykryte. Chwilę gotujemy, zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody ( łyżeczka mąki na pół szklanki wody). Smakujemy i jeszcze raz doprawiamy do smaku. Takim sosem polewamy ugotowaną kaszę pęczak. Podajemy wszystko gorące.