Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kasza pęczak z serem feta oraz papryką i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, szybki obiad w postaci kaszy pęczak z warzywami oraz serem feta. Doskonale z dodatkami takimi jak mięso czy ryba ale również jako samodzielny posiłek.

Kasza pęczak z serem feta oraz papryką i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza pęczak z serem feta oraz papryką i cebulą

 

  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej pęczak
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g sera feta lub podobnego
  • 2 łyżki oleju
  • sol
  • pieprz
  • 2 łyżki suszonego lubczyku
  • 1 garść natki pietruszki
  • natka do dekoracji
  • 3/4 szklanki wody lub bulionu

Sposób przygotowania:

Kasza pęczak z serem feta oraz papryką i cebulą
Woreczki z kaszą włożyć do gotującej , lekko posolonej wody. Gotować do miękkości na średnim ogniu ( według zaleceń producenta).

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, cebulę pokroić w paseczki, zeszklić na oleju. 

Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w paseczki pomarańczową paprykę. 

Chwile razem dusić paprykę z cebulą, następnie dodać ugotowany pęczak. Wlać wodę lub bulion i gotować na malutkim ogniu przez około 10 minut. 

Pod koniec dodać pokruszony ser feta oraz lubczyk i posiekaną natkę pietruszki. 

Doprawić do smaku sola pieprzem. 

Smacznego :)
Kasza pęczak z serem feta oraz papryką i cebulą
Na rozgrzanym oleju zeszklić czerwona cebule
Kasza pęczak z serem feta oraz papryką i cebulą
Do cebuli dodać pokrojona, pomarańczową paprykę
Kasza pęczak z serem feta oraz papryką i cebulą
Do cebuli i papryki dodać ugotowana kasze pęczak
Kasza pęczak z serem feta oraz papryką i cebulą
Dodać ser feta oraz pozostałe przy[prawy