Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 859]

Roladki z kurczaka ze szparagami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste i bardzo smaczne roladki z kurczaka, których środek wypełniają zielone szparagi z mozzarellą. Otoczone chrupiącą, serową panierką, to smaczna propozycja na wiosenny obiad z wykorzystaniem szparagów.

Roladki z kurczaka ze szparagami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Roladki z kurczaka ze szparagami

 

PANIERKA:

Sposób przygotowania:

Roladki z kurczaka ze szparagami

ETAP 1:

Roladki z kurczaka ze szparagami
Szparagi po wyjęciu z wrzątku, włożyć do zimnej wody.

Szparagi umyć i odłamać w palcach twarde końce. Szparag sam pęknie w odpowiednim miejscu. Zalać je wrzącą wodą i pozostawić na 5 minut. Wyłowić i włożyć na chwilę do zimnej wody.

ETAP 2:

Roladki z kurczaka ze szparagami
Pokrojoną mozzarellę położyć na kotletach razem ze szparagami.

Filety z kurczaka rozbić na cienkie kotlety. Oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. Ser pokroić w plastry i ułożyć na mięsie. Położyć z brzegu parę sztuk szparagów, delikatnie oprószyć solą  i ciasno zrolować mięso w roladkę.

ETAP 3:

Roladki z kurczaka ze szparagami
Roladki smażyć z każdej strony na złoty kolor.

Każdą roladkę zamoczyć w rozmąconym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć roladki z każdej strony na złoty i rumiany kolor. Takie mięso można podać z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów. Smacznego :)