Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kasza pęczak z kukurydzą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pęczak z pieczarkami i kukurydzą to smaczne samodzielne danie lub dodatek do dania z mięsem i surówką.

Kasza pęczak z kukurydzą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza pęczak z kukurydzą i pieczarkami

 

  • 1,5 szkl kaszy pęczak
  • 3 szkl rosołu
  • 1 czerwona cebula
  • 25-30 dag pieczarek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 szkl kukurydzy konserwowej
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • szczypiorek siekany

 

Sposób przygotowania:

Kasza pęczak z kukurydzą i pieczarkami
Kaszę umyć i ugotować w rosole lub bulionie. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Wsypać pokrojone pieczarki i poddusić przez kilka minut. Następnie dodać kaszę i smażyć do odparowania płynu. Pod koniec wsypać osączoną z zalewy kukurydzę, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać, podgrzać. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. 
Kasza pęczak z kukurydzą i pieczarkami
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę
Kasza pęczak z kukurydzą i pieczarkami
Dodać pokrojone pieczarki i dusić przez kilka minut
Kasza pęczak z kukurydzą i pieczarkami
Natępnie wsypać ugotowaną kaszę i odparować
Kasza pęczak z kukurydzą i pieczarkami
Połączyć z kukurydzą doprawić do smaku podgrzać