Strona główna Kiełbasa słoikowa

Kiełbasa słoikowa

mysza75

Złoty Ekspert
Przepisy: 586
zdjęcia: 1 z 5
Kiełbasa słoikowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Domowa kiełbaska słoikowa. Rzadko jem wędliny kupne bo nie są smaczne. Polecam samemu zrobić kiełbaskę :-)


trudność: łatwe
czas:

Kiełbasa słoikowa - SKŁADNIKI:

  • 2 kg mięsa od szynki
  • 2 łyżki majeranku
  • ½ szklanki wody

Kiełbasa słoikowa - PRZYGOTOWANIE:

Mięso kroję i mielę przez maszynkę, sitko oczka duże. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, sprasowany czosnek, majeranek roztarty, i dolewam wodę. Całość mieszam dokładnie rękoma. Mięso przekładam do słoiczków, do każdego dodaję na wierzch po jednym ząbku czosnku. Zakręcam i gotuję w garnku wypełnionym wodą, 30 minut. Po ostygnięciu kiełbasa jest gotowa do jedzenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kiełbasa słoikowa (strona 1 z 1)  
zewa

zewa

2013-03-01 16:50
Jak ja dawno nie robiłam mielonki, muszę zrobić. Jednak ja robię inaczej i pasteryzuję dwa razy.
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2013-03-01 16:52
Ewciu a po co aż dwa razy???
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2013-03-01 17:01
2milutka napisał(a):

Ewciu a po co aż dwa razy???

A dlatego, że przeważnie jak robię to z 5 kg i mam na dłużej. i dlatego trzeba pasteryzować raz i na drugi dzień drugi raz. Chodzi o jad kiełbasiany, najczęściej można się nim zakazić właśnie spożywając konserwy mięsne, oraz mięso peklowane i wędzone. Tak więc aby uniknąć ryzyka zawsze tak robię, moja mama tak robiła.
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2013-03-01 17:12
zewa napisał(a):

2milutka napisał(a):

Ewciu a po co aż dwa razy???

A dlatego, że przeważnie jak robię to z 5 kg i mam na dłużej. i dlatego trzeba pasteryzować raz i na drugi dzień drugi raz. Chodzi o jad kiełbasiany, najczęściej można się nim zakazić właśnie spożywając konserwy mięsne, oraz mięso peklowane i wędzone. Tak więc aby uniknąć ryzyka zawsze tak robię, moja mama tak robiła.

No tak bezpieczniej:)
Skomentuj
Oceń:
0
mysza75

mysza75

2013-03-01 17:33
U mnie małe ilości bo w domu mało jemy mięsa, kiełbas itp. Połowa jeszcze została wydana także po tygodniu kiełbaski już nie ma :-) dlatego nie gotuję dwa razy

zewa napisał(a):

2milutka napisał(a):

Ewciu a po co aż dwa razy???

A dlatego, że przeważnie jak robię to z 5 kg i mam na dłużej. i dlatego trzeba pasteryzować raz i na drugi dzień drugi raz. Chodzi o jad kiełbasiany, najczęściej można się nim zakazić właśnie spożywając konserwy mięsne, oraz mięso peklowane i wędzone. Tak więc aby uniknąć ryzyka zawsze tak robię, moja mama tak robiła.

Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka

2013-03-01 19:01
Takie mięsko jest przepyszne:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Pyszny mus z jabłek Dynia zapiekana w słoiku Burczaki mix w słoiku
Dynia jak ananas Domowe ogórki kiszone Sałatka warzywna do słoików
Ogórki meksykańskie Dżem mandarynkowy Sałatka z ogórków, marchwi i cebuli
Grzyby w zalewie octowej Jabłka w słoikach Sałatka szwedzka

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane