Strona główna Kiełbasa słoikowa

Kiełbasa słoikowa

mysza75 offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 563
zdjęcia: 1 z 5
Kiełbasa słoikowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Domowa kiełbaska słoikowa. Rzadko jem wędliny kupne bo nie są smaczne. Polecam samemu zrobić kiełbaskę :-)


trudność: łatwe
czas:

Kiełbasa słoikowa - SKŁADNIKI:

  • 2 kg mięsa od szynki
  • 2 łyżki majeranku
  • ½ szklanki wody

Kiełbasa słoikowa - PRZYGOTOWANIE:

Mięso kroję i mielę przez maszynkę, sitko oczka duże. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, sprasowany czosnek, majeranek roztarty, i dolewam wodę. Całość mieszam dokładnie rękoma. Mięso przekładam do słoiczków, do każdego dodaję na wierzch po jednym ząbku czosnku. Zakręcam i gotuję w garnku wypełnionym wodą, 30 minut. Po ostygnięciu kiełbasa jest gotowa do jedzenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kiełbasa słoikowa (strona 1 z 1)  
zewa

zewa
online

2013-03-01 16:50
Jak ja dawno nie robiłam mielonki, muszę zrobić. Jednak ja robię inaczej i pasteryzuję dwa razy.
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2013-03-01 16:52
Ewciu a po co aż dwa razy???
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
online

2013-03-01 17:01
2milutka napisał(a):

Ewciu a po co aż dwa razy???

A dlatego, że przeważnie jak robię to z 5 kg i mam na dłużej. i dlatego trzeba pasteryzować raz i na drugi dzień drugi raz. Chodzi o jad kiełbasiany, najczęściej można się nim zakazić właśnie spożywając konserwy mięsne, oraz mięso peklowane i wędzone. Tak więc aby uniknąć ryzyka zawsze tak robię, moja mama tak robiła.
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2013-03-01 17:12
zewa napisał(a):

2milutka napisał(a):

Ewciu a po co aż dwa razy???

A dlatego, że przeważnie jak robię to z 5 kg i mam na dłużej. i dlatego trzeba pasteryzować raz i na drugi dzień drugi raz. Chodzi o jad kiełbasiany, najczęściej można się nim zakazić właśnie spożywając konserwy mięsne, oraz mięso peklowane i wędzone. Tak więc aby uniknąć ryzyka zawsze tak robię, moja mama tak robiła.

No tak bezpieczniej:)
Skomentuj
Oceń:
0
mysza75

mysza75
offline

2013-03-01 17:33
U mnie małe ilości bo w domu mało jemy mięsa, kiełbas itp. Połowa jeszcze została wydana także po tygodniu kiełbaski już nie ma :-) dlatego nie gotuję dwa razy

zewa napisał(a):

2milutka napisał(a):

Ewciu a po co aż dwa razy???

A dlatego, że przeważnie jak robię to z 5 kg i mam na dłużej. i dlatego trzeba pasteryzować raz i na drugi dzień drugi raz. Chodzi o jad kiełbasiany, najczęściej można się nim zakazić właśnie spożywając konserwy mięsne, oraz mięso peklowane i wędzone. Tak więc aby uniknąć ryzyka zawsze tak robię, moja mama tak robiła.

Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka
offline

2013-03-01 19:01
Takie mięsko jest przepyszne:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Sok z malin na zimę Marynowana szparagówka Kolorowa sałatka z ogórków
Słoikowa łopatka boczkowa Przecier z pomidorów Kapusta kiszona w słoikach
Moje dyniowe pikle Sałatka warzywna z cukinią na zimę Puree z dyni na zimę
Dżem z dyni z imbirem i cynamonem Dżem z dyni i jabłek Dynia na zimową zupę

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane