Strona główna Kiełbasa słoikowa

Kiełbasa słoikowa

mysza75

Złoty Ekspert
Przepisy: 601
zdjęcia: 1 z 5
Kiełbasa słoikowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Domowa kiełbaska słoikowa. Rzadko jem wędliny kupne bo nie są smaczne. Polecam samemu zrobić kiełbaskę :-)


trudność: łatwe
czas:

Kiełbasa słoikowa - SKŁADNIKI:

  • 2 kg mięsa od szynki
  • 2 łyżki majeranku
  • ½ szklanki wody

Kiełbasa słoikowa - PRZYGOTOWANIE:

Mięso kroję i mielę przez maszynkę, sitko oczka duże. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, sprasowany czosnek, majeranek roztarty, i dolewam wodę. Całość mieszam dokładnie rękoma. Mięso przekładam do słoiczków, do każdego dodaję na wierzch po jednym ząbku czosnku. Zakręcam i gotuję w garnku wypełnionym wodą, 30 minut. Po ostygnięciu kiełbasa jest gotowa do jedzenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kiełbasa słoikowa (strona 1 z 1)  
zewa

zewa

2013-03-01 16:50
Jak ja dawno nie robiłam mielonki, muszę zrobić. Jednak ja robię inaczej i pasteryzuję dwa razy.
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2013-03-01 16:52
Ewciu a po co aż dwa razy???
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2013-03-01 17:01
2milutka napisał(a):

Ewciu a po co aż dwa razy???

A dlatego, że przeważnie jak robię to z 5 kg i mam na dłużej. i dlatego trzeba pasteryzować raz i na drugi dzień drugi raz. Chodzi o jad kiełbasiany, najczęściej można się nim zakazić właśnie spożywając konserwy mięsne, oraz mięso peklowane i wędzone. Tak więc aby uniknąć ryzyka zawsze tak robię, moja mama tak robiła.
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2013-03-01 17:12
zewa napisał(a):

2milutka napisał(a):

Ewciu a po co aż dwa razy???

A dlatego, że przeważnie jak robię to z 5 kg i mam na dłużej. i dlatego trzeba pasteryzować raz i na drugi dzień drugi raz. Chodzi o jad kiełbasiany, najczęściej można się nim zakazić właśnie spożywając konserwy mięsne, oraz mięso peklowane i wędzone. Tak więc aby uniknąć ryzyka zawsze tak robię, moja mama tak robiła.

No tak bezpieczniej:)
Skomentuj
Oceń:
0
mysza75

mysza75

2013-03-01 17:33
U mnie małe ilości bo w domu mało jemy mięsa, kiełbas itp. Połowa jeszcze została wydana także po tygodniu kiełbaski już nie ma :-) dlatego nie gotuję dwa razy

zewa napisał(a):

2milutka napisał(a):

Ewciu a po co aż dwa razy???

A dlatego, że przeważnie jak robię to z 5 kg i mam na dłużej. i dlatego trzeba pasteryzować raz i na drugi dzień drugi raz. Chodzi o jad kiełbasiany, najczęściej można się nim zakazić właśnie spożywając konserwy mięsne, oraz mięso peklowane i wędzone. Tak więc aby uniknąć ryzyka zawsze tak robię, moja mama tak robiła.

Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka

2013-03-01 19:01
Takie mięsko jest przepyszne:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Buraczki z kminkiem w zalewie na zimę Dżem truskawkowy z dodatkiem kawy Smalec do chleba
Mozaika drobiowa Sałatka z ogórków i papryki Puree z pieczonej dyni zwyczajnej
Marynowane patisony Domowa konfitura z cytrusów Sałatka z buraczków na zimę
Dżem jabłkowy z koszteli Fasolka szparagowa w pomidorach do słoika Dżem jabłkowy z cynamonem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane