Strona główna Kiełbasa słoikowa

Kiełbasa słoikowa

mysza75 - Przepis na: Kiełbasa słoikowa offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 539
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Kiełbasa słoikowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Domowa kiełbaska słoikowa. Rzadko jem wędliny kupne bo nie są smaczne. Polecam samemu zrobić kiełbaskę :-)


trudność: łatwe
czas:

Kiełbasa słoikowa - SKŁADNIKI:

  • 2 kg mięsa od szynki
  • 2 łyżki majeranku
  • ½ szklanki wody

Kiełbasa słoikowa - PRZYGOTOWANIE:

Mięso kroję i mielę przez maszynkę, sitko oczka duże. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, sprasowany czosnek, majeranek roztarty, i dolewam wodę. Całość mieszam dokładnie rękoma. Mięso przekładam do słoiczków, do każdego dodaję na wierzch po jednym ząbku czosnku. Zakręcam i gotuję w garnku wypełnionym wodą, 30 minut. Po ostygnięciu kiełbasa jest gotowa do jedzenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kiełbasa słoikowa (strona 1 z 1)  
zewa

zewa
offline

2013-03-01 16:50
Jak ja dawno nie robiłam mielonki, muszę zrobić. Jednak ja robię inaczej i pasteryzuję dwa razy.
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2013-03-01 16:52
Ewciu a po co aż dwa razy???
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2013-03-01 17:01
2milutka napisał(a):

Ewciu a po co aż dwa razy???

A dlatego, że przeważnie jak robię to z 5 kg i mam na dłużej. i dlatego trzeba pasteryzować raz i na drugi dzień drugi raz. Chodzi o jad kiełbasiany, najczęściej można się nim zakazić właśnie spożywając konserwy mięsne, oraz mięso peklowane i wędzone. Tak więc aby uniknąć ryzyka zawsze tak robię, moja mama tak robiła.
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2013-03-01 17:12
zewa napisał(a):

2milutka napisał(a):

Ewciu a po co aż dwa razy???

A dlatego, że przeważnie jak robię to z 5 kg i mam na dłużej. i dlatego trzeba pasteryzować raz i na drugi dzień drugi raz. Chodzi o jad kiełbasiany, najczęściej można się nim zakazić właśnie spożywając konserwy mięsne, oraz mięso peklowane i wędzone. Tak więc aby uniknąć ryzyka zawsze tak robię, moja mama tak robiła.

No tak bezpieczniej:)
Skomentuj
Oceń:
0
mysza75

mysza75
offline

2013-03-01 17:33
U mnie małe ilości bo w domu mało jemy mięsa, kiełbas itp. Połowa jeszcze została wydana także po tygodniu kiełbaski już nie ma :-) dlatego nie gotuję dwa razy

zewa napisał(a):

2milutka napisał(a):

Ewciu a po co aż dwa razy???

A dlatego, że przeważnie jak robię to z 5 kg i mam na dłużej. i dlatego trzeba pasteryzować raz i na drugi dzień drugi raz. Chodzi o jad kiełbasiany, najczęściej można się nim zakazić właśnie spożywając konserwy mięsne, oraz mięso peklowane i wędzone. Tak więc aby uniknąć ryzyka zawsze tak robię, moja mama tak robiła.

Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka
offline

2013-03-01 19:01
Takie mięsko jest przepyszne:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Konfitura z aronii i śliwek Marmolada winogron i jabłko Marmolada jabłko z miętą
Marynowane buraczki Dżem jarzębinowo-jabłkowy Przecier pomidorowy
Nutella śliwkowa Biała kapusta z burakami Marynowane grzybki
Podgrzybek marynowany z cebulką i marchewką Konfitura z dyni z ananasem Sos słodko-kwaśny z cukinią

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane