Strona główna Kiełbasa słoikowa

Kiełbasa słoikowa

mysza75

Złoty Ekspert
Przepisy: 613
zdjęcia: 1 z 5
Kiełbasa słoikowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Domowa kiełbaska słoikowa. Rzadko jem wędliny kupne bo nie są smaczne. Polecam samemu zrobić kiełbaskę :-)


trudność: łatwe
czas:

Kiełbasa słoikowa - SKŁADNIKI:

  • 2 kg mięsa od szynki
  • 2 łyżki majeranku
  • ½ szklanki wody

Kiełbasa słoikowa - PRZYGOTOWANIE:

Mięso kroję i mielę przez maszynkę, sitko oczka duże. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, sprasowany czosnek, majeranek roztarty, i dolewam wodę. Całość mieszam dokładnie rękoma. Mięso przekładam do słoiczków, do każdego dodaję na wierzch po jednym ząbku czosnku. Zakręcam i gotuję w garnku wypełnionym wodą, 30 minut. Po ostygnięciu kiełbasa jest gotowa do jedzenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kiełbasa słoikowa (strona 1 z 1)  
zewa

zewa

2013-03-01 16:50
Jak ja dawno nie robiłam mielonki, muszę zrobić. Jednak ja robię inaczej i pasteryzuję dwa razy.
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2013-03-01 16:52
Ewciu a po co aż dwa razy???
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2013-03-01 17:01
2milutka napisał(a):

Ewciu a po co aż dwa razy???

A dlatego, że przeważnie jak robię to z 5 kg i mam na dłużej. i dlatego trzeba pasteryzować raz i na drugi dzień drugi raz. Chodzi o jad kiełbasiany, najczęściej można się nim zakazić właśnie spożywając konserwy mięsne, oraz mięso peklowane i wędzone. Tak więc aby uniknąć ryzyka zawsze tak robię, moja mama tak robiła.
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2013-03-01 17:12
zewa napisał(a):

2milutka napisał(a):

Ewciu a po co aż dwa razy???

A dlatego, że przeważnie jak robię to z 5 kg i mam na dłużej. i dlatego trzeba pasteryzować raz i na drugi dzień drugi raz. Chodzi o jad kiełbasiany, najczęściej można się nim zakazić właśnie spożywając konserwy mięsne, oraz mięso peklowane i wędzone. Tak więc aby uniknąć ryzyka zawsze tak robię, moja mama tak robiła.

No tak bezpieczniej:)
Skomentuj
Oceń:
0
mysza75

mysza75

2013-03-01 17:33
U mnie małe ilości bo w domu mało jemy mięsa, kiełbas itp. Połowa jeszcze została wydana także po tygodniu kiełbaski już nie ma :-) dlatego nie gotuję dwa razy

zewa napisał(a):

2milutka napisał(a):

Ewciu a po co aż dwa razy???

A dlatego, że przeważnie jak robię to z 5 kg i mam na dłużej. i dlatego trzeba pasteryzować raz i na drugi dzień drugi raz. Chodzi o jad kiełbasiany, najczęściej można się nim zakazić właśnie spożywając konserwy mięsne, oraz mięso peklowane i wędzone. Tak więc aby uniknąć ryzyka zawsze tak robię, moja mama tak robiła.

Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka

2013-03-01 19:01
Takie mięsko jest przepyszne:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Domowa ziołowa sól Kandyzowana skórka z Pomelo Skórka kandyzowana z mandarynek
Przecier pomidorowy Papryka konserwowa Kiełbasa wieprzowa ze słoika
Kiełbasa ze słoika Łatwy dżem wiśniowy Marynowane śliwki
Buraczki z kminkiem w zalewie na zimę Dżem truskawkowy z dodatkiem kawy Smalec do chleba

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane