SUPERPRZEPIS

Swojska kiełbasa wieprzowa

  • 3
  • WWWiola
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Swojska kiełbasa wieprzowa

Chociaż może się wydawać, że swojska kiełbasa jest trudna w przygotowaniu, to warto spróbować. Przygotowywanie wędzonych wędlin jest bardzo wciągające i są one dużo zdrowsze i smaczniejsze od sklepowych.

Składniki:

Swojska kiełbasa wieprzowa

 

  • 3 kg karkówki
  • 3 kg łopatki
  • 2 kg podgardla
  • 60 g soli
  • 70 g peklosoli
  • 15 g pieprzu czarnego
  • 5 ząbków czosnku
  • ok 3 szkl wody
  • jelita cienkie wieprzowe

Sposób przygotowania:

Swojska kiełbasa wieprzowa

Mięso

Swojska kiełbasa wieprzowa
Wybieramy różne rodzaje mięsa wieprzowego.

Całość mięsa wieprzowego kroimy na dość drobne kawałki. Przekładamy do miski i posypujemy solą i peklosolą.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.

Mielenie

Swojska kiełbasa wieprzowa
Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i wodę.

Aby zachować odpowiednią ziarnistość, chudsze mięsa możemy zmielić na średnim sitku, a tłuste na grubszym.

Można też wszystko na średnim. Do masy dodajemy przeciśnięty czosnek i pieprz.

Dolewamy przegotowaną, zimną wodę i bardzo dokładnie wyrabiamy.

Masa powinna być dość luźna.

Formowanie

Swojska kiełbasa wieprzowa
Flaki wieprzowe luźno napełniamy farszem, by nie pękły.

Za pomocą specjalnej dostawki do maszynki do mielenia napełniamy masą dokładnie oczyszczone jelita wieprzowe i formujemy odpowiedniej długości kiełbasy. Wieszamy je potem na kiju do obsuszenia na ok 2 godziny.

Wędzenie

Swojska kiełbasa wieprzowa
Kiełbaski kładziemy, by równomiernie rozlał się sok z mięsa.

Obsuszone kiełbaski wkładamy do wędzarni najpierw na ok 50 stopni i następnie stopniowo zwiększamy temperaturę do ok 100-110 stopni i wędzimy do 3 godzin, aż nabiorą koloru. W tym momencie możemy jeszcze sparzyć je we wrzątku, lub tylko ułożyć płasko i poczekać do wystygnięcia.