Sposób przygotowania:
Swojska kiełbasa wieprzowaMięso
Całość mięsa wieprzowego kroimy na dość drobne kawałki. Przekładamy do miski i posypujemy solą i peklosolą.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
Mielenie
Aby zachować odpowiednią ziarnistość, chudsze mięsa możemy zmielić na średnim sitku, a tłuste na grubszym.
Można też wszystko na średnim. Do masy dodajemy przeciśnięty czosnek i pieprz.
Dolewamy przegotowaną, zimną wodę i bardzo dokładnie wyrabiamy.
Masa powinna być dość luźna.
Formowanie
Za pomocą specjalnej dostawki do maszynki do mielenia napełniamy masą dokładnie oczyszczone jelita wieprzowe i formujemy odpowiedniej długości kiełbasy. Wieszamy je potem na kiju do obsuszenia na ok 2 godziny.
Wędzenie
Obsuszone kiełbaski wkładamy do wędzarni najpierw na ok 50 stopni i następnie stopniowo zwiększamy temperaturę do ok 100-110 stopni i wędzimy do 3 godzin, aż nabiorą koloru. W tym momencie możemy jeszcze sparzyć je we wrzątku, lub tylko ułożyć płasko i poczekać do wystygnięcia.
biedroneczki
mocsłodkości
skuter5