Strona główna Kiełbasa swojska

Kiełbasa swojska.

Mięsa « poprzedni | następny »
kamila1957 - Przepis na: Kiełbasa swojska. offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 122
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Kiełbasa swojska.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Mięsa przekręcamy w maszynce o grubych oczkach.Słoninę kroimy w drobną kostkę


trudność: średne
czas:

Kiełbasa swojska. - SKŁADNIKI:

  • 3 kg wołowiny
  • 2 kg słoniny
  • 5 kg (łopatka,szynka,karczek)
  • pieprz czarny 2,5 łyżeczki
  • kolendra mała paczka
  • czosnek 3 główki
  • 1 łyżkę cukru.
  • sól peklowa (17gr na 1 kg farszu)
  • jelita do nadziewania kiełbasy
  • ok 0,5 litra przegotowanej, ostudzonej wody.
  • majeranek 2 łyżki

Kiełbasa swojska. - PRZYGOTOWANIE:

Mięsa przekręcamy w maszynce o grubych oczkach.Słoninę kroimy w drobną kostkę.Mięsa mieszamy dodając przegotowaną zimną wodę i pozostałe przyprawy .Czosnek drobno siekamy lub miażdżymy dodajemy do mięs.Wszystko dokładnie wyrabiamy aż masa mięsna będzie kleista.Odstawiamy w chłodne miejsce na 10 godzin .Można od czasu do czasu przemieszać masę kiełbasianą. Jelita naciągamy na specjalny lejek (powinien się znajdować w komplecie przy maszynce),nadziewamy jelita dość ciasno ,skręcamy co 30 cm.Koniówki związujemy sznurkiem lub szpagatem.Tak zrobioną kiełbasę zawieszamy na prętach do obeschnięcia.Następnie wędzimy na drewnie olchowym,czereśniowym aby nie na orzechu bo będzie miała smak gorzkawy .Lub mamy tylko białą kiełbasę.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kiełbasa swojska. (strona 1 z 1)  
przejs

przejs
offline

2012-01-16 19:47
Poproszę kawałeczek :D
Skomentuj
Oceń:
0
kamila1957

kamila1957
offline

2012-01-17 10:07
przejs napisał(a):

Poproszę kawałeczek :D

Niema sprawy proszę się częstować
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Schab zapiekany pod pierzynką z gąsek Żeberka w sosie szałwiowo-rozmarynowym  Gulasz drobiowy z cukinią
Marynowane goloneczki  Kotlety z kurczaka Roladki drobiowe
Pieczony kurczak z musztardą Gołąbki w młodej kapuście Wieprzowina  z kalafiorem
Filet drobiowy  z bobem Gulasz tatarski Udka masala z pieczonymi ziemniaczkami

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane