cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Kiełbaski z wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

przepis na kiełbaski z wątróbką cielęcą

Kiełbaski z wątróbką

Składniki:

Kiełbaski z wątróbką

 

  • 2 główki włoskiej kapusty,
  • ¼ kg wątróbki cielęcej,
  • 10 dag słoniny,
  • 1 namoczona bułka,
  • 2 żółtka,
  • 2 białka,
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kiełbaski z wątróbką

Liście z kapusty obrać i ugotować w osolonej wodzie, uważając, żeby nie przegotować. Wątróbkę i słoninę przepuścić przez maszynkę, dodać namoczoną i wyciśniętą bułkę, dodać dwa żółtka, wszystko razem utrzeć, posolić, popieprzyć, na końcu dodać pianę z białek. Kłaść po jednej łyżce tej masy do liści i zawijać, by wyglądały jak krótkie kiełbaski. Ułożyć w rondlu i dusić przez pół godziny na maśle, oblewając ich własnym sosem.


Podawać z ugotowanymi, przysmażonymi ziemniakami.